Załoga zespołu OgryzekRallySport w składzie Sławomir Ogryzek i Grzegorz Dachowski, po zakończeniu zmagań z trasami Rajdu Świdnickiego-Krause, rozpoczęła kolejny etap przygotowań do asfaltowego debiutu w Rajdowych Mistrzostwach Europy, który nastąpi podczas Rajdu Korsyki.
Zaraz po odebraniu pucharów za zwycięstwo w klasie 6 zawodnicy udali się na wrocławskie lotnisko skąd przenieśli się do Włoch, gdzie przez trzy dni uczyli się rajdowego rzemiosła w Vittorio Caneva Rally School.
Sławomir Ogryzek:
Po udanym dla nas Rajdzie Świdnickim-Krause, który był ciężkim debiutem w RSMP i pierwszym etapem przygotowań do startu w Rajdzie Korsyki postanowiliśmy nie zwalniać rajdowego tempa. Tuż po ceremonii mety udaliśmy się do Włoch, gdzie pod okiem samego Vittorio Canevy i Luci Rossettiego mogliśmy poznawać tajniki jazdy po niezwykle krętych i wymagających odcinkach. Ciężko na świecie o lepszych nauczycieli jazdy po asfalcie, którzy sprawdzili nasze umiejętności i dosadnie pokazali popełniane błędy. Obecne wyobrażenie rajdowej jazdy jest obrócone o 180 stopni w porównaniu z wiedzą, którą miałem kilka dni wcześniej w Górach Sowich. Wyjazd do Włoch był niezbędny, by móc bez podejmowania zbędnego ryzyka pojawić się na zdradliwych i wymagających korsykańskich asfaltach.
Grzegorz Dachowski:
Trzykrotny Rajdowy Mistrz Europy oraz jeden z najlepszych specjalistów jazdy po asfaltach na świecie w roli nauczyciela to marzenie niejednego zawodnika. Trzy dni spędzone we Włoszech były dla nas bardzo owocne i z pewnością wiele wniosą do naszej rajdowej jazdy. Nie bez powodu szkołę Vittorio Canevy przed laty odwiedzali tacy kierowcy jak Kris Meeke, Juho Hanninen czy Esapekka Lappi, którzy obecnie tworzą czołówkę światowego formatu. Drugi etap przygotowań do startu w Rajdzie Korsyki, podobnie jak Rajd Świdnicki-Krause, okazał się dla nas bardzo wymagający i pouczający.
Zespół w tym sezonie wspierają: ROS-SWEET Fruits and Nuts – www.orzechy.pl, ROS-SWEET Transport oraz Melbake. Obsługą samochodu zajmuje się: www.fightersglory.com. Zdjęcie do informacji prasowej dostarczył – Tomasz Filipiak.